Met het constant veranderende weer is een lekkere, verwarmende soep een welkom gerecht. Dit recept voor erwtensoep, ook wel snert genoemd, kan de kant-en-klare snert uit de supermarkt niet tegenop. Snert heeft een hele lange geschiedenis, al in de Griekse beschaving maakten ze soep van erwten. Dit is wat wij zeker weten, maar zeer waarschijnlijk werd dit gerecht al honderden jaren ervoor in Voor-Azië bereid. De Nederlandse variant zien we in het begin van de 16e eeuw. In andere landen als Canada, India en het Midden-Oosten zie je eigen nationale versies.
Ingrediënten
Bereiding
Smaken en oorsprong van pastinaakVaak laat je waarschijnlijk deze groente links liggen. Het lijkt net een wortel zonder kleur. Echter, met pastinaak kan je gigantisch veel: braden, koken (voor soep), bakken voor heerlijke stoof- en ovenschotels. Ook is deze groente heerlijk om in een salade te verwerken of patat van te maken. De Duitsers weten al veel langer van deze veelzijdige groente af. Al in de 18e eeuw was dit daar een hoofdgerecht. Daarna leerden andere landen het kennen en werd het helaas weer vergeten. Pastinaak is een wortelgroente. Dit wil zeggen dat het voedselrijke gedeelte onder de grond groeit en het deel is wat verkocht wordt. Wist je al dat wanneer de wortel zeer dik is, het vruchtvlees zachter is? Daarnaast zijn ook de bladeren, bloemen en scheuten van de pastinaak goed te gebruiken in de keuken. Bladeren worden vaak als kruid gebruikt en de bloemen weer als decoratie. Deze soort wortel wordt in september geoogst, het is dus een echte ‘wintergroente’. De late oogst is vanwege de smaak die bij vorst naar buiten komt. Ze worden namelijk onder vorst juist mild en zoet, in tegenstelling tot veel andere groenten. In deze groente zit veel B, K en C-vitamines. Ook voor babyvoeding is het een fijne: licht verteerbaar en een laag nitrietgehalte. |
