Multiuser agenda
Image default
Eten en drinken

Hoe maak je erwtensoep?

Met het constant veranderende weer is een lekkere, verwarmende soep een welkom gerecht. Dit recept voor erwtensoep, ook wel snert genoemd, kan de kant-en-klare snert uit de supermarkt niet tegenop. Snert heeft een hele lange geschiedenis, al in de Griekse beschaving maakten ze soep van erwten. Dit is wat wij zeker weten, maar zeer waarschijnlijk werd dit gerecht al honderden jaren ervoor in Voor-Azië bereid. De Nederlandse variant zien we in het begin van de 16e eeuw. In andere landen als Canada, India en het Midden-Oosten zie je eigen nationale versies.

 

Ingrediënten

 • 500 gram spliterwten
 • 2 aardappelen
 • 2 stukken pastinaak
 • 1 prei
 • 1 rookworst/vleesvervanger
 • 1 winterpeen
 • 2 uien
 • 2 bouillonblokjes

Bereiding

 1. Breng 2 liter water aan de kook op een hoog vuur.
 2. Pak de erwten en bouillonblokjes en gooi deze in het kokende water. Zet het vuur wat lager en laat het geheel voor ongeveer 1 uur pruttelen. Het is belangrijk dat de erwten geknapt zijn en daarna opgelost in het water.
 3. Roer alles goed door, dit creëert een stevige soep.
 4. Pak de overige groenten: de aardappelen, winterpeen, pastinaak, uien en prei. De prei kun je in ringen snijden, daarna was je deze het best even onder de kraan om al het zand er af te krijgen. Snij ook de ui in kleine blokjes.
 5. Schil de pastinaak, aardappelen en winterpeen. Ook deze mogen in kleine blokjes worden gesneden.
 6. Voeg alle gesneden groentes toe aan de pan. Voor 30 minuten laat je dit mengsel goed koken, dit is een soep die lang op het vuur moet staan.
 7. Als laatste voeg je de rookworst (of een vleesvervanger, bijv. de Ookworst van de HEMA toe). Deze snij je eerst aan schijfjes om ze voor de laatste paar minuten mee te laten koken.
 8. Proef de soep en breng (als dat nodig is) het op smaak met peper en zout.
 9. Eet smakelijk!

Smaken en oorsprong van pastinaak

Vaak laat je waarschijnlijk deze groente links liggen. Het lijkt net een wortel zonder kleur. Echter, met pastinaak kan je gigantisch veel: braden, koken (voor soep), bakken voor heerlijke stoof- en ovenschotels. Ook is deze groente heerlijk om in een salade te verwerken of patat van te maken. De Duitsers weten al veel langer van deze veelzijdige groente af. Al in de 18e eeuw was dit daar een hoofdgerecht. Daarna leerden andere landen het kennen en werd het helaas weer vergeten.

Pastinaak is een wortelgroente. Dit wil zeggen dat het voedselrijke gedeelte onder de grond groeit en het deel is wat verkocht wordt. Wist je al dat wanneer de wortel zeer dik is, het vruchtvlees zachter is? Daarnaast zijn ook de bladeren, bloemen en scheuten van de pastinaak goed te gebruiken in de keuken. Bladeren worden vaak als kruid gebruikt en de bloemen weer als decoratie.

Deze soort wortel wordt in september geoogst, het is dus een echte ‘wintergroente’. De late oogst is vanwege de smaak die bij vorst naar buiten komt. Ze worden namelijk onder vorst juist mild en zoet, in tegenstelling tot veel andere groenten. In deze groente zit veel B, K en C-vitamines. Ook voor babyvoeding is het een fijne: licht verteerbaar en een laag nitrietgehalte.