Multiuser agenda
Image default
Computers / Consultants

Gamen met een laptop: kan mijn grafische kaart dat aan?

Ooit schafte je een laptop aan voor alledaagse bezigheden, nu lijkt het je leuk er spellen mee te spelen. Je vraagt je af of dat mogelijk is. Wij geven antwoord.

Een laptop is eigenlijk een soort desktop-pc in een kleine behuizing. Vooral vroeger waren laptops alleen geschikt om eenvoudige handelingen mee uit voeren, tegenwoordig is dat wel anders. De huidige gaming laptops kunnen met gemak de nieuwste spellen aan. Hierbij dien je wel rekening te houden met een aantal specificaties en moet achterhaald worden of bijvoorbeeld de videokaart of grafische kaart, de processor en het geheugen hieraan voldoen. Aangeraden wordt om bij de aanschaf van een nieuwe gaming laptop ook rekening te houden met de grootte van het beeldscherm. Het speelt nou eenmaal lekkerder op een groot scherm.

Voldoende kracht en capaciteit?

Ben je reeds in het bezit bent van een laptop en wil je ermee gaan gamen, dan is het zaak te achterhalen of je laptop aan de gewenste specificaties voldoet. Vergelijk hiervoor de vermelde specificaties bij een spel met de hardware in jouw laptop. Je moet dan wel weten welke hardware zich in je laptop bevindt. Door naar Start te gaan en Apparaatbeheer in te toetsen, kun je achterhalen welke videokaart of processor je hebt. Het Apparaatbeheer overzicht wordt in een nieuw venster geopend.

  • Klik op de pijl voor Beeldschermadapters om te zien welke grafische kaart zich in de laptop bevindt;
  • Klik op de pijl voor Processors en je weet welke processor zich in de laptop bevindt;
  • Klik op de pijl voor Schijfstations om te achterhalen welke harde schijf er in de laptop zit.

Onthoud dat voor het spelen van spellen op een laptop de grafische kaart het belangrijkste is. Een goede processor ondersteunt de grafische kaart. Mocht je laptop niet aan de specificaties voor een spel voldoen, dan kun je ervoor kiezen de grafische kaart te upgraden of het werkgeheugen uit te breiden. Het nadeel van een laptop is wel dat vaak alleen het geheugen en de harde schijf gestandaardiseerde onderdelen zijn. Deze zijn echter gemakkelijk te vervangen. De processor en de grafische kaart daarentegen zijn vaak geïntegreerd in of gesoldeerd aan het moederbord. Hierdoor is het vervangen lastig. Aanzienlijk duurdere laptops beschikken vaak wel om een losse grafische kaart die vervangen kan worden.

Updaten van stuurprogramma’s

Een processor of grafische kaart vervangen is vaak niet je eerste keus. Mocht je laptop bij een bepaald spel slecht presteren, dan kun je ook eerst proberen het stuurprogramma van de grafische kaart te updaten. Ga hiervoor wederom naar Apparaatbeheer en klik op de pijl voor Beeldschermadapters. Je ziet nu de grafische kaart. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Stuurprogramma bijwerken. De laatste versie van het stuurprogramma wordt nu geïnstalleerd. Werkt dit niet, ga dan naar de website van de fabrikant van je laptop en zoek naar een categorie genaamd Ondersteuning of Support. Vaak staat daar wel een onderdeel Downloads bij waar een update voor de grafische kaart te vinden is.

Vraag om advies

In alle gevallen kun je er ook voor kiezen een deskundige als apple dokter Rotterdam in te schakelen voor advies. Hij of zij kan duidelijk maken of je laptop voldoet aan de specificaties en of upgraden mogelijk is.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/apple-reparatie-rotterdam/