Multiuser agenda
Image default
Computers / Consultants

Wat te doen met een laptop die te heet wordt?

Wordt een laptop te heet, dan valt hij meestal uit. Valt hij niet uit, dan kunnen onderdelen verbranden. Uiteraard functioneren laptop onderdelen die verbrand zijn niet meer optimaal of helemaal niet meer. Ook niet als je ze eerst laat afkoelen. Raakt je laptop dus oververhit? Los dit dan zo snel mogelijk op. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

Achterhaal het probleem

De meeste laptops die oververhit raken, vallen uit zonder opnieuw op te starten. Je kunt je laptop zelf opnieuw opstarten, maar meestal valt hij niet snel daarna weer uit.

Laptops die oververhit raken, maken meestal ook veel lawaai. Maakt je laptop dus meer lawaai dan anders? Dan is er misschien een probleem met de koeling. Hoe je dat zeker weet? Door gebruik te maken van het gratis programma ‘SpeedFan’. Met behulp van SpeedFan kun je de temperaturen van verschillende onderdelen van je laptop zelf meten. Twijfel je of de temperaturen die je meet echt te hoog zijn? Ga dan langs bij een computerreparatiebedrijf als en vraag een specialist om hulp.

Zet je laptop altijd op een harde ondergrond

Een laptop werkt het best als hij op een harde ondergrond staat. Zet je laptop dus nooit rechtstreeks op je dekbed of op een wiebelig dik tafelkleed. Aan de onderkant van een laptop zitten meestal een aantal ventilatie spleetjes. Deze spleetjes moeten altijd open blijven. Er moet ook een ventilatie spleetje tussen je laptop en het oppervlak zitten waar je laptop op staat. Raakt je laptop oververhit, omdat hij op een minder stabiel oppervlak staat, dan is dit dus heel eenvoudig zelf te veranderen.

Verwijder alle stof uit je laptop

De ventilatie speeltjes van je laptop moeten altijd schoon zijn. Zie je dat er stof of haartjes in vastzitten? Verwijder ze dan zo snel mogelijk. Is je laptop niet meer zo nieuw? Dan kunnen de ventilatieroostertjes aan de binnenkant verstopt zijn. Is dat bij jouw laptop het geval? Zorg dan dat je de roosters ontstopt. Bij een aantal typen laptops is dat ontstoppen vrij eenvoudig. Bij deze laptops heeft de fabrikant namelijk een plaatje aan de onderkant van de laptop bevestigd. Vóór je dat plaatje verwijdert, dien je wel eerst de accu uit je laptop te halen. Heb je het plaatje verwijderd, dan kun je daarna heel gemakkelijk de koeling reinigen. Zit er geen plaatje aan de onderkant van je laptop? Dan moet de laptop deels gedemonteerd worden om de koeling te kunnen reinigen. Het demonteren van een laptop kun je het best overlaten aan iemand die hier verstand van heeft.

Zijn de ventilatieroosters van je laptop schoon, maar valt hij nog steeds uit? Dan is er waarschijnlijk sprake van een ander defect.

Wacht met het kopen van een laptopkoeler

In fysieke computerwinkels en -winkels op internet worden speciale laptop koelers verkocht. Het is echter niet verstandig een laptop koeler te kopen als je laptop uitvalt van de hitte. Veel slimmer is het om eerst het probleem aan te pakken door de bestaande koeling te reinigen. Heeft het dan helemaal geen nut om een laptop koeler te kopen? Natuurlijk wel! Je kunt een laptopkoeler zien als extra bescherming tegen de warmte. Door je laptop koel en fris te houden, vergroot je immers de levensduur van je laptop.

https://www.pcrefresh.com