Multiuser agenda
Image default
Computers / Consultants

Slimme back-ups maken met Time Machine

U weet waarschijnlijk wel dat het maken van back-ups, of reservekopieën, heel belangrijk kan zijn. Welke bestanden staan er allemaal op uw computer? Als de harde schijf morgen onherstelbaar beschadigd zou zijn, welke problemen zou u dan krijgen? Bent u dan bijvoorbeeld uw wachtwoorden kwijt of mist u dan dierbare familiefoto’s? Misschien bent u net bezig met een belangrijk project of is het gewoon heel vervelend om uw e-mails kwijt te zijn.

Welke bestanden voor u ook belangrijk zijn, de meeste mensen hebben wel wat dingen op de computer staan waar we echt niet graag afstand van doen. Als er echter iets mis gaat, dan kan een computer reparatie bedrijf vaak niet meer alle data terug krijgen. Back-ups maken is dus het devies. Doet u dat regelmatig? Zo nee, waarom niet?

Kost het moeite en is het een saai klusje dat u gemakkelijk voor u uitschuift? De technologie heeft dit probleem allang opgelost. Elke week de harde schijf aansluiten en bestanden overzetten is allang niet meer nodig. Met slimme oplossingen als Time Machine en Time Capsule hoeft u er nauwelijks nog naar om te kijken en kunt u het risico van dataverlies erg inperken.

Hoe zet u het op?

Externe datadrager

Automatisch back-ups maken met Time Machine is heel simpel. Wat u nodig heeft is een externe datadrager. Dat kan een harde schijf zijn, een Airport Time Capsule of een harde schijf gekoppeld aan een Airport Extreme. Deze datadrager wordt uw Time Machine back-up schijf.

Let er op dat als u een harde schijf voor Time Machine wilt gebruiken, deze niet tegelijkertijd ergens anders voor gebruikt kan worden. Time Machine kan namelijk over bestaande bestanden heen schrijven, waardoor u ze kwijtraakt. Ook moet de schijf groot genoeg zijn, minstens zo groot als de interne harde schijf van uw Mac.

Het voordeel van het gebruik van Time Capsule of Airport Extreme is dat u er niet aan hoeft te denken om uw harde schijf steeds aan te sluiten. Zolang u op uw netwerk bent aangesloten, worden er automatisch back-ups gemaakt.

Time Machine instellen

In sommige gevallen moet de harde schijf eerst geformatteerd worden, in andere gevallen kunt u gelijk met Time Machine aan de slag. Time Machine is eenvoudig in te stellen. Het programma staat onder Systeemvoorkeuren, welk te vinden is als u op het appeltje linksboven klikt. U kunt de reservekopieschijf selecteren en kiezen hoe vaak u de back-up wil laten bijwerken. Standaard staat het ingesteld op één per uur.

De computer gebruiken

Als het is ingesteld kunt u de computer gewoon gebruiken. Time Machine maakt op de achtergrond back-ups. Op de externe harde schijf staat nu niet alleen de recentste back-up, ook is het mogelijk om terug in de tijd te gaan. Van de laatste 24 uur staan de wijzigingen per uur opgeslagen, van de laatste maand zijn er dagelijkse kopieën te vinden en van de maanden daarvoor wekelijkse. Als de schijf vol is, worden de oudste kopieën overschreven. 

Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/imac-reparatie-rotterdam/

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/imac-reparatie-rotterdam/