Multiuser agenda
Image default
Verbouwen

Asbestsanering: Veilig en grondig verwijderen van asbest

Asbest is een gevaarlijke stof die vroeger veel gebruikt werd in bouwmaterialen zoals golfplaten, isolatiemateriaal en plafondplaten. Sinds de jaren ’90 is het gebruik van asbest verboden, maar nog steeds zijn er veel gebouwen die asbest bevatten. Als deze gebouwen gerenoveerd of gesloopt worden, moeten de asbesthoudende materialen op een veilige en grondige manier verwijderd worden. Dit noemen we asbestsanering.

 

Wat is asbestsanering? 

Asbestsanering is het proces waarbij asbesthoudende materialen op een veilige en grondige manier worden verwijderd uit gebouwen en andere constructies. Dit gebeurt door gespecialiseerde bedrijven die hiervoor zijn opgeleid en gecertificeerd. Het doel van asbestsanering is om de gezondheidsrisico’s voor de mensen die in de buurt zijn te minimaliseren en de asbesthoudende materialen op een verantwoorde manier te verwijderen en af te voeren.

 

Waarom is asbestsanering nodig?

Asbest is een zeer gevaarlijke stof die kanker kan veroorzaken als het wordt ingeademd. Als asbesthoudende materialen worden beschadigd, kunnen er vezels vrijkomen die ingeademd kunnen worden. Deze vezels kunnen zich in de longen nestelen en op termijn leiden tot kanker of andere ernstige longaandoeningen. Daarom is het belangrijk dat asbesthoudende materialen op een veilige en verantwoorde manier worden verwijderd.

 

Hoe verloopt een asbestsanering?

Een asbestsanering bestaat uit verschillende stappen. Ten eerste wordt er een inventarisatie gemaakt van de asbesthoudende materialen die aanwezig zijn. Vervolgens wordt er een plan opgesteld voor de verwijdering van deze materialen. Dit plan wordt voorgelegd aan de gemeente, die toestemming moet geven voor de sanering. Pas als de gemeente akkoord is, kan de sanering beginnen.

Tijdens de sanering worden de asbesthoudende materialen zorgvuldig verwijderd en verpakt in speciale plastic zakken. Deze zakken worden vervolgens afgevoerd naar een speciale verwerkingsinstallatie waar het asbest op een veilige manier wordt vernietigd. Na de sanering wordt er nog een eindcontrole uitgevoerd om te kijken of er geen asbestvezels meer aanwezig zijn.

 

Kosten van asbestsanering

De kosten van asbestsanering zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de sanering en de locatie van het gebouw. Gemiddeld kost een asbestsanering tussen de € 20 en € 40 per vierkante meter. Het is echter belangrijk om te weten dat het verwijderen van asbest verplicht is, dus het is verstandig om hier op tijd rekening mee te houden.

https://uw-huissaneerder.nl/asbestsanering/