Multiuser agenda
Image default
Aanbiedingen

Zijn jaloezieën beter dan gordijnen?

Net zoals schoonheid in het oog van de toeschouwer is, zullen de meningen over jaloezieën versus gordijnen variëren, afhankelijk van wie je het vraagt. Veel huiseigenaren kiezen hun raambekleding uitsluitend op basis van hun esthetische smaak. En daar is niets mis mee, vooral als je samenwerkt met een raambekledingsdeskundige die je kan helpen om jaloezieën, gordijnen, of gordijnen te vinden die je oog strelen, het algemene decor van je huis verfraaien, en de vereiste licht- en privacyregeling bieden. 

Als je echter twijfelt of jaloezieën of gordijnen beter zouden zijn voor een bepaalde kamer in je huis, helpt het om prioriteiten te stellen en te overwegen welke soort raamdecoratie daar het beste aan voldoet. Hier zijn een paar factoren om te overwegen:

Uiterlijk

Zowel jaloezieën als gordijnen passen goed bij andere raamdecoraties, dus als je je ramen in laagjes wilt aankleden, kunnen beide soorten raamdecoratie een goede keuze zijn. Sommige gordijnen kunnen echter prima op zichzelf staan, terwijl jaloezieën waarschijnlijk minstens een kroonlijst bovenaan het raam nodig hebben om een sobere aanblik te voorkomen. Bovendien zijn gordijnen van stof gemaakt, en er zijn veel kleuren, patronen, en diktes om uit te kiezen. Wil je dat je kamer er flirterig of dramatisch uitziet, dan kies je misschien voor gordijnen of draperieën. Jaloezieën van echt hout, daarentegen, kunnen een vleugje warmte en elegantie geven dat moeilijk te overtreffen is.

Energie-efficiëntie

Jaloezieën staan hoog in de ranglijst van energie-efficiënte en isolerende raamdecoratie als het gaat om het tegenhouden van zomerse hitte, maar de lamellen zijn minder effectief in het voorkomen van warmteverlies in de winter. Combineer ze daarom met dikke, goed gedimensioneerde stoffen gordijnen, die het hele jaar door een uitstekende isolatie bieden.

Onderhoud

Over het algemeen zijn jaloezieën gemakkelijker schoon te maken dan gordijnen. Regelmatig afstoffen helpt al een heel eind om jaloezieën schoon te houden, en af en toe moet je ze afvegen met een veilig schoonmaakmiddel. En hoe zit het met gordijnen en vitrages? Ze kunnen soms gestofzuigd worden met een zacht borstelhulpstuk, en sommige stoffen kunnen in de wasmachine gewassen worden. Veel gordijnen moeten echter professioneel chemisch gereinigd worden om ze hun als nieuw uiterlijk te laten behouden.

https://www.raamdecoratie.com