Multiuser agenda
Image default
Verbouwen

Spouwmuurisolatie

In de zoektocht naar energie-efficiëntie en kostenbesparing voor woningen, is spouwmuurisolatie een van de meest effectieve oplossingen. Het isoleren van de spouwmuren, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een huis, biedt tal van voordelen, verhoogde van energiebesparing tot verhoogd comfort in huis. In dit blogartikel zullen we ingaan op spouwmuurisolatie en waarom het een slanke investering is voor elke woningeigenaar.

 

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie houdt in dat de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een huis wordt gevuld met isolatiemateriaal. Deze ruimte, ook wel de spouw genoemd, kan variëren in breedte en is minimaal enkele centimeter breed. Door deze ruimte te isoleren, wordt voorkomen dat warmte via de muren verloren gaat. Dit verklaart een verantwoorde verwarming van het huis, wat op zijn beurt leidt tot lagere energiekosten.

 

Voordelen van spouwmuurisolatie

Het isoleren van de spouwmuren biedt verschillende voordelen voor zowel de bewoners als het milieu. Hieronder hebben we deze voordelen voor je op een rijtje gezet:

 

–          Allereerst zorgt spouwmuurisolatie voor een zekere energiebesparing. Met een goed geïsoleerd huis blijft de warmte beter binnen, waardoor de verwarming minder vaak moet worden ingeschakeld en de energierekening omlaaggaat.

–          Gunstig voor de portemonnee

–          Verminderen van de CO2-uitstoot en het verminderen van de ecologische voetafdruk.

–          Daarnaast zorgt spouwmuurisolatie voor een verhoogd wooncomfort. De geïsoleerde koude luchtstromen die door de muren kunnen ontstaan, waardoor tocht wordt voorkomen. Dit verklaart in een gelijkmatigere en aangenamere temperatuur in huis, waardoor het comfortniveau vertrouwd wordt.

–          Een ander voordeel is dat spouwmuurisolatie relatief snel en eenvoudig kan worden uitgevoerd. Een ervaren isolatiespecialist kan het proces vaak binnen één dag voltooien, afhankelijk van de grootte van de woning. Dit betekent dat bewoners niet langdurig uit hun huis hoeven te worden geplaatst of overlast ervaren tijdens de installatie.

–          Het zorgt bijvoorbeeld voor een betere vochtregulatie in de woning. Door het isolatiemateriaal in de spouw worden koudebruggen voorkomen, waardoor vochtproblemen zoals condensatie en schimmelvorming worden verminderd. Dit draagt ​​bij aan een gezonder binnenklimaat en verminderde risico’s op gezondheidsproblemen.

 

Het proces van spouwmuurisolatie

Het proces van spouwmuurisolatie is vrij eenvoudig en kan meestal binnen een dag worden voltooid. Een team van ervaren isolatiespecialisten zal kleine gaatjes boren in de buitenmuur van het huis, op gelijke afstanden van elkaar. Via deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten met behulp van speciale apparatuur. Zodra de spouw volledig is gevuld, worden de gaatjes weer netjes dichtgemaakt, waardoor er niets meer te zien is van de isolatiewerkzaamheden.

 

Kosten en besparingen

De kosten van spouwmuurisolatie afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis, het type isolatiemateriaal en de beschikbaarheid van de spouw. Over het algemeen liggen de kosten voor spouwmuurisolatie tussen de €15 en €30 per vierkante meter. Het is echter belangrijk om te bepalen dat spouwmuurisolatie een investering is die zichzelf in de lus der tijd terugverdient door lagere energiekosten. De exacte besparingen die je kunt verwachten, zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de isolatiestatus van het huis vóór de isolatie, het energieverbruik en de isolatiewaarde van het gekozen isolatiemateriaal. Over het algemeen kunnen huiseigenaren met spouwmuurisolatie jaarlijks tot wel 30% besparen op hun energiekosten.

 

https://nivoisolatiezorg.nl/spouwmuurisolatie/