Multiuser agenda
Image default
Dieren

De christelijke zorgboerderij in Barneveld: een veilige haven voor ouderen met dementie

Het mag geen nieuws heten dat de alsmaar toenemende vergrijzing leidt tot een stijging van het aantal ouderdomsaandoeningen. Vooral dementie veroorzaakt een hoge ziektelast en heeft een ongekende impact op het leven van de oudere en zijn of haar omgeving. De alsmaar doorzettende stijging betekent dat er behalve een grotere behoefte aan formele zorg ook meer noodzaak zal bestaan voor informele zorg als zorgboerderijen. Bij Veehouderij Groot Kootwijk, de christelijke zorgboerderij in Barneveld, kunnen mensen met een dementieel ziektebeeld terecht.

Gekwalificeerde zorgboerderij

De boerderij, die in Barneveld en nabij Voorthuizen, Lunteren en Kootwijkerbroek is gelegen, is aangesloten bij de coöperatie Boer & Zorg, een samenwerkingsverband van kleinschalige en gekwalificeerde zorgboerderijen. De christelijke zorgboerderij in Barneveld beschikt tevens over het kwaliteitskeurmerk Landbouw & Zorg, wat het branchekeurmerk van de Federatie Landbouw & Zorg is. Voor jong en oud, die op meerdere dagen per week op de boerderij welkom zijn, bestaan er tal van faciliteiten. De begeleiding geschiedt door personen met ervaring en uitgebreide kennis betreffende uiteenlopende ziektebeelden.

Activiteiten die passen bij de mogelijkheden van het individu

Wanneer men denkt aan dementie, denkt men vooral aan het symptoom vergeetachtigheid. Echter bestaat er een breed spectrum aan symptomen, zoals ook taalproblemen en moeite met dagelijkse handelingen. Op de christelijke zorgboerderij in Barneveld weet men hiermee om te gaan en activiteiten aan te bieden die passen bij het vermogen en de belevingswereld van de persoon met dementie. Ook wordt er samen koffie gedronken in de gezellige huiskamer, wat zorgt voor een gevoel van verbondenheid.

Ontzorgen van mantelzorgers

Veehouderij Groot Kootwijk, dé zorgboerderij van Barneveld in de nabije omgeving van Voorthuizen, Lunteren en Kootwijkerbroek, verwelkomt meerdere malen per week personen met dementie. Dagbesteding doet niet alleen hen, maar ook hun mantelzorgers goed. Wegens de druk op de formele zorg zal er in de toekomst een groter beroep worden gedaan op mantelzorgers. Ook zij worden dankzij de aanwezigheid van de christelijke zorgboerderij in Barneveld ontzorgd.